2015. május 24., vasárnap

Garázsbuli és nosztalgia

Délutáni és kora esti gyalogos, vagy biciklis útjaim során gyakran haladok el egy társasház garázssor menti oldalánál. Az épületet zömében immár idős, volt építőipari középvezetők lakják. Látásból ismerem néhányukat.

Rendszeresen tartanak garázsbulikat. Ilyenkor az ősz hajú, kerek popojú, már öregecske, de még elég jó karban lévő, feszes cicanadrágos nagyságák megfőzik a férjeknek a pacal-, vagy az őzpörköltet, az urak pedig beszerzik a tetemes mennyiségű piát.

Az egyik garázsban több asztalt egymás mögé tolnak, nagykockás terítővel fedik, s kezdődhet a nosztalgiabuli. A falnál lévő szekrény tetején villognak a nagyképernyős tévé képei. Az öreg fiúk a sarokban lévő fotelekbe és az asztalnál lévő székekre telepednek, s mehet az emlékező dumaparti.

  - No, egészségedre komám – mondja minden bizonnyal az ősz halántékú házigazda, az épület lakója és a vendéglátás céljára alkalmilag berendezett garázs tulajdonosa. Bevezetésképpen egy féldeci töményet lehajtanak. Emlékeznek arra, hogy hajdanán milyen ügyesek voltak. Gondolom, a piacinak harmadáért, vagy még annál is olcsóbban, a selejtáruért járó fizetségért jutottak hozzá a kavicshoz, a cementhez, a mészhez, a téglához, a gerendákhoz, az ajtókhoz, ablakokhoz, garázskapukhoz, csaptelepekhez.... Gondolom, a szocialista állami építőipari vállalatnál dukáló fizetésért munkaidőben szorgoskodtak a melósok főnökeik házának, lakásának építésén.

– Ez így volt, s faszául megszerveztük, baszd meg – jelentette ki az egyik öreg vitéz.

– Megfogtuk, amit meg lehetett, élelmesek voltunk, csesszétek meg – szólt a másik pali.

– Tudjátok, mennyibe kerülne egy ilyen lakás, mint a miénk, ha most építenénk, vagy építtetnénk, vásárolnánk? – vette közbe az egyik volt művezető. – Több tíz millió forintba.

– Meghiszem azt – hagyta jóvá az egykori építésvezető. – Szegény fiatalokat nagyon sajnálom. Ha a lányomnak és a vejemnek nem tudtam volna anyagilag segíteni, talán hajléktalanok lennének, vagy nyakig el lennének devizaadósodva.

     -  Egészségedre, no isten-isten, hukk... – hangzik fel egyre gyakrabban, s emelkednek a pálinkával, a borral és sörrel teli poharak. Csendül a koccintás, s élvezettel és megelégedéssel nyelik a piát. Egyre inkább egymás szavába vágnak, hiszen mindnyájuknak akad mondanivalója.

– Hát, igen. Annak idején szerencsénk volt – örvendezett a fotelban ülő haver.  – De azt hiszem, mi most is feltalálnánk magunkat, nem lennék olyan élhetetlen faszok, mint a mai fiatalok nagy része – bízik még most is önmagában egy megtermett volt főnök.

Aztán nótázni kezdenek. A garázs ajtaján a külső, az utcai sötétség felől árad befelé az egyre hűvösebb levegő. De a bent lévők fütyülnek rá, hiszen őket már jócskán felmelegítette a forró pörkölt, az alkohol és a kaparj kurta, neked is jut – mentalitásban gyökerező zsenialitásuk fölött érzett öröm és büszkeség.

Későre jár az idő. Egy-egy asszony lemerészkedik az emeletről. Tétován megállnak a garázsajtónál és a félfára támaszkodva a helyiségbe lesnek, vajon milyen állapotban van az ember? Képes maga felcammogni az emeletre, vagy segítségre lesz szüksége. Mivel háromemeletes az épület, annak idején nem volt divat liftre gondolni, vagy azt már nem volt alkalmuk lopni, vagy bagóért szerezni.  

Lassan tanyát bontanak. A környéket belengi a pörkölt- és az italmaradék, valamint az utcán elfüstölt cigaretták szaga. Kihuny a fény, a garázsajtó zárjában fordul a kulcs, majd az erősen becsavarozott laposacélok találkozásánál kattan a hatalmas lakat füle. Bizony vigyázni kell a komoly munkával és más módon megszerzett vagyonra.

Szavasztok, megy a baráti és kollégális kézrázás, kézszorítás és vállveregetés. Jó buli volt. Te, gyakrabban kellene szervezni ilyet – ezzel válnak el, amikor az emeletre felcaplatván ki-ki a saját lakásába támolyog. Szia-szia, helló...

Másnap délután ismét nyitva a tegnapi buli helyszíne. A házigazda a sarokban lévő fotelben árván ül, s bamba arccal nézi a tévét. Talán várja, megint várja a haverokat, akik ma nem nagyon érkeznek, nem nagyon gyülekeznek.

Hát igen, bármilyen ügyesek, és élelmesek voltak valamikor, eljárt az idő fölöttük is, és számukra se ünnepnap mindegyik. 

                    Cselényi György



       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése