2014. december 16., kedd

A magyar tej különleges érték


 

Állítom: a magyar tejágazat Európa élvonalában van - jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Tejipari Hírlap karácsonyi számának adott interjúban, amelyet Ujvári Gizella főszerkesztő készített.

Az unió belső piacain kialakult erős verseny miatt a magyar gazdaságpolitikának markáns nemzeti marketinget kell folytatnia. Évek óta gondot okoz, hogy jelentős mennyiségű folyadéktejet szállítanak ki Magyarországról, míg külföldről tejet importálunk. Számunkra az a fontos, hogy a hazánkban megtermelt tej kerüljön feldolgozásra és az megfelelő minőségben jusson el a fogyasztóhoz, továbbá magas feldolgozottsági fokú termékként kerüljön az európai és a harmadik világ piacaira.
Ne felejtsük, a magyar tej különleges értéket képvisel, mivel GMO-mentes takarmány felhasználásával állítják elő – folytatta Jakab István. – De említhetném az olyan tehénállománytól származó tejet, amely különleges minőségű sajtok előállítására alkalmas.
-         Fontosnak tartom az iskolatejprogram kiterjesztését is, hogy a diákok
az általános iskola végéig, (nyolcadik osztályig) kapják az iskolatejet, s legyen ez az egészséges táplálkozásra való nevelés része az oktatási intézményekben. Tehát van lehetőség az ágazat további fejlesztésére. A termeléssel összefüggő fejlesztések nagyrészt már megvalósultak, most az értékesítés és a feldolgozása színvonalának korszerűsítése van napirenden.
Lényeges azonban tudni, hogy az uniós fejlesztési források ebben a ciklusban, 2014-2020 között állnak rendelkezésre utoljára. A KAP következő hét évében feltehetően már nem lesznek meg ezek a támogatások. A szabadkereskedelmi egyezmény a protekcionizmus minden formáját jelentős mértékben csökkenteni kívánja a támogatások tekintetében.  Tehát fel kell készülni arra, hogy 2020 után is versenyképes maradjon a tejágazat.


                           Forrás:
                                                XLI. 6. szám, 2014. december




Tejipari Hírlap, 

az Egyetemes Magyar Tejgazdaság országos lapjaMegjelenik: kéthavonta és esetenként különszámok kiadásával.

Szerkeszti: a szerkesztő bizottság.

Főszerkesztő: Ujvári Gizella. 

A szerkesztőbizottság tagjai: Dudás János, Gerbrant Redmer di Boer, Istvánfalvi Miklós, Németh Vilmos, Szinyákovics Pál, Szommer Gábor, Takács József.

A szerkesztőség és a kiadóhivatal címe: 1115 Budapest, Bartók Béla út 152/c. Postacím: 1502 Budapest, Pf.: 232. Megrendelését e címre juttassa el!

Telefon/fax: 204-5278, 06-70- 314-6860

e-mail: tejiparihirlap@neteasy.hu 

Kiadja:
 Magyar Tejipari Egyesülés, Budapest. Felelős kiadó: Besenyei Ferenc igazgató. Nyomtatás: Mátyus Bt. Felelős vezető: Mátyus Gyula.2373 Dabas, Tavasz u. 7.  Telefon: 29/367-945

A Tejipari Hírlap legújabb számának tartalmából: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése